wtorek, 5 listopada 2013

Czosnek - warzywo/przyprawa/roślina lecznicza?

Kiedyś nie znosiłam czosnku, gdy byłam mniejsza, nie wyobrażałam sobie zjedzenia czegokolwiek co chociażby pachniało czosnkiem, choć doskonale wiem, że mama potajemnie 'przemycała' go do niektórych potraw. Odkąd pamiętam mówiła, że czosnek to samo zdrowie i teraz wiem, że to prawda!
Z biegiem czasu moje podejście do tych małych, ostrych ząbków odwróciło się o 180 stopni. Teraz sama chętnie dodaję go do większości potraw, ciesząc się jego smakiem, a także właściwościami. No właśnie, wiesz jakie właściwości posiada to małe warzywko?

  • wzmacnia system odpornościowy
  • chroni przed przeziębieniem i kaszlem
  • obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele, wiele nowotworów 
  • ma właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i grzybobójcze 
  • reguluje trawienie
A to wszystko dzięki zawartości alliny, która po zmiażdzeniu czosnku przekształca się w allicynę.
Warto zaznaczyć, że aby dobrze przyswoić te właściwości powinnyśmy spożywać jak najmniej przetworzony czosnek, warto więc dodawać go do sosów i sałatek. Nie ma większego znaczenia czy przeciśnięty przez praskę czy posiekany, ważne żeby był surowy. Gotowanie czy marynowanie ząbków czosnku zabija w dość dużym stopniu zawarte w nim związki. 

Jeśli przed regularnym dodawaniem czosnku do potraw powstrzymuje Cię długo utrzymujący się, nieprzyjemny zapach z ust, to jest na to rada! Wystarczy, że po zjedzeniu czosnkowego dania wypijesz szklankę mleka. Sposobu tego sama jeszcze nie próbowałam, ale przy najbliższej okazji to sprawdzę! Oprócz tego, jako sposób na pozbycie się tego zapachu, wymienia się też zjedzenie łyżeczki miodu, jabłka czy popijanie czerwonym winem. 

Na koniec załączam małą grafikę, która pomoże Wam odróżnić nasz polski czosnek od tego importowanego z Chin. Myślę, że nie muszę zaznaczać, który jest lepszy ;)

9 komentarzy:

  1. Przyznam szczerze, że kocham czosnek.
    Mogę np. wziąć ząbek i go na spokojnie pogryźć :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż tak czosnku nie uwielbiam, ale w gotowaniu używam go bardzo często! :)

      Usuń
  2. ja zawsze wszędzie gdzie tylko się da ciepię czosnek ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja lubię zrobić sobie masło czosnkowe :) jest dobre na przeziębienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czosnek, szczególnie teraz kiedy panuje okres na przeziębienia. Dzięki Tobie wiem czym się różni nasz od chińskiego. Serdecznie pozdrawiam i będę wpadać:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny blog, bardzo ciekawe artykuły

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię czosnek. Niestety mój żołądek ciężko na niego reaguję, więc staram się ograniczać ten rarytas. Bardzo fajny blog ! Pozdrawiam i będę odwiedzać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę się przekonać do spożywania w ramach działalności antygrypowej ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...